RSS

Ett enda val kan förändra hela ditt liv – Divergent av Veronica Roth

10 Dec

Jag började med att skriva: Vad är det med ungdomar och slåss nu förtiden? Men det raderade jag då det lät så gnälligt… Fast i och för sig,… så är det ju… i de dystopiska framtida samhällena alltså… Tänker jag på hungerspelen? nja,… nääästan… men bättre! eftersom det är divergent, och böcker kvar att läsa – och filmatiseringar att längta efter (även om vi har fler Hungerspelen filmer att längta efter än…)

Divergent

Divergent utspelar sig i ett ett framtida Chicago där samhället har försökt lösa oenighet och krig genom att dela in samhället i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. De osjälviska har stadens ledande befattningar eftersom de osjälviskt fattar beslut. Beatrice Prior som är bokens huvudperson tillhör De osjälviska, och har i början av boken  just fyllt sexton år, då alla sextonåringar måste välja vilken falang de vill tillhöra. Till grund för valet får dom göra ett test som ska visa vilken falang dom passar bäst i, och Beatrice test är…

divergent

  1. (matematik) ej konvergent; som ej konvergerar
    Antonymer: konvergent
    Besläktade ord: divergensdivergera
    (Wiktionary)

… det blir därför ett svårt val för Beatrice, väljer hon en annan falang än De osjälviska är det som att välja bort sin familj – man umgås inte mellan falangerna, falang före blod. Slutligen så bestämmer hon sig – själviskt – för att ansluta sig till De tappra. Vad ingen berättat för ungdomarna är att att välja en falang är inte samma sak som att bli ansluten till den, Beatrice och de andra aspiranterna tvingas genomgå hårda prövning, det blir blodigt, våldsamt och ibland en kamp på liv och död.

Det finns även romantik och kärlek….

… och samhället är på väg mot en våldsam konflikt… vilken sida ska hon välja?

och slutligen vill jag bara säga:

NÄR kommer nästa del översatt?

Recensionsex från Modernista, tack så mycket för underhållande läsning! 🙂

 
2 kommentarer

Publicerat av på 10 december, 2012 i Uncategorized

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Ett enda val kan förändra hela ditt liv – Divergent av Veronica Roth

  1. Carro

    10 december, 2012 at 8:16 e m

    Jag stod i kö på den här boken så himla länge att jag till sist gav upp och köpte både den här och nästa, på engelska, då jag bara har hört bra om den!

     

Lämna en kommentar