RSS

Varit på föreläsning om Lena Sundströms Spår.

23 Apr

Intressant föreläsning ikväll på biblioteket, Lena Sundström om sin bok Spår.
Klistrar in vad boken handlar om, kommer ihåg när det var aktuellt och pratades om det:

En kall vinterkväll 2001 förs två män ut till ett väntande flygplan på Bromma flygplats. De har fått sina kläder uppskurna av maskerade män i rånarluvor, och barfota leds de ut till planet försedda med blöjor, overaller, handbojor, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av Mubarakregimens säkerhetstjänst i Egypten.

Två år senare börjar tre journalister nysta i historien om de två egyptierna och ett mystiskt flygplan med beteckningen N379P som dyker upp på en rad platser runt om i världen där människor samtidigt verkar försvinna spårlöst. Spåren leder in i en värld med hemliga CIA-agenter, italienska åklagare och en flygflotta med exklusiva affärsplan som transporterar en mycket speciell typ av last.
Spår är en dokumentär thriller och en spännande berättelse om tre journalisters ihärdiga sökande efter sanningen. Men framför allt är det en berättelse om världen efter den 11 september, om svenska tjänstemän som blundar med öppna ögon, och om en av de största politiska skandalerna i Sveriges moderna historia.

Lena Sundström är författare och journalist. Hennes senaste bok Världens lyckligaste folk (2009) Augustnominerades och vann bland annat Guldspaden och Publicistklubbens stora pris

.

Hemskt hur Sverige säger sig vara neutrala och fria från korruption, när de gick USAs och CIAs ärenden och ljög och undanhöll indikationer på att de blev torterade. Sveriges rapporter efter var tunna häften, jämfört med Italien som tog det på stort allvar och visade upp stora luntor med utredningar och även åtalade CIAagenter. Så dessa nu är utan jobb och registrerade som wanted for kidnapping.
Lena jämförde med skolornas nollvision mot mobbing, att det vore bättre att erkänna att mobbing finns och arbeta med det istället för att sopa under mattan för att hålla fina siffror utåt.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 april, 2014 i Uncategorized

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: