RSS

Månkrönikan 2 – Scarlet

08 Sep

Den här recensionen blir också en reflektion över att läsa på iPad, eftersom jag känner att formatet i hög grad påverkar känslan av böckerna jag läser. Jag fick Scarlet som recensionsex, men tyvärr bara som ebok, och eftersom min läsplatta tyvärr har gått sönder 😦 men jag så gärna ville läsa Scarlet och inte hade någon större lust att vänta… när det finns möjlighet att läsa en bra bok jag har längtat efter så har jag sällan tålamod att vänta. Så, jag tänkte att jag ger iPaden en till chans för läsning då, jag har försökt tidigare och inte tyckt något vidare om det. Det är stor skillnad att läsa på iPaden mot en riktig, härlig bok med papper att bläddra i, omslag att beundra, men även mot en läsplatta som är mer ultimat att läsa på än en surfplatta.

scarlet1

Just därför känns det lite (mycket)  orättvist att jag hade svårt att finna tid och ro att läsa Scarlet så mycket som jag hade velat. Jag tycker om att sitta ute i solen på altanen, men som ni nog vet – en iPad i solen, tja, då får man mest sitta och se sig själv i skärmen. Var ingen njutning för mig, då jag mest blev frustrerad,  jag ville inte se mig själv, jag ville läsa Scalet! 😉 Där har vi punkt ett till att jag föredrar riktiga pappersböcker, och i andra hand läsa på en läsplatta. (jag hoppas jag får råd att köpa en ny så småningom… Adlibris platta Letto är jag nyfiken på) – apropå det – jag är inte alls förtjust i sidan sedan dom gjorde om den, och jag har läst fler bokbloggare som inte är särskilt förtjusta- så, adlibris – gör om, gör rätt!

Och punkt två: jag blir så lätt distraherad när jag läser på iPaden, facebook, bloggar, mailen osv, pling, pling, eller bara ren nyfikenhet gör att jag märker att fingret drar sig till startknappen för att scanna av om det är något nytt att se/läsa.

Men sedan då? när jag hittade tid, plats och ro för att läsa ostört? Jodå, då!

scarlet2Nu dyker fler smått välbekanta karaktärer med en twist upp, Scarlet – en tuff tjej med pistolen redo och den röda luvan på (röd munkjacka), som letar sin försvunna farmor. Snart träffar hon på Wolf, som slåss i arrangerade slagsmål och som verkar veta saker som kan leda Scarlet till hennes farmor. Frågan är om han är så pålitlig? Tja, ni vet ju hur det var med vargen 😉  eller inte… 😉 Scarlet får snart veta att hennes farmor är i knipa/kidnappad på grund av prinsessan Selene, som Levana hade försökt mörda för tretton år sedan, men som smugglats ned till jorden. Och vi som har läst Cinder vet vad som blev av prinsessan…

Cinder från första boken i Månkrönikan är så klart fortfarande med i leken,motvilligt börjar hon använda sina Lunariska förmågar, och med hjälp av dom – och en medfånge som hon (också motvilligt) tar med sig i flykten – flyr Cinder för att ta reda på sanningen om sig själv och ta upp kampen mot måndrottningen.  Medfången – kapten Carswell Thorne är verkligen urtypen för den flirtande ”hjälten”. Lite humor här 🙂

”Carswell Thornes fångenskap hade fått en besvärlig början, med det katastrofala tvålupproret och allt det där. Men sedan han flyttats till isoleringscell blev han den belevade gentlemannen personifierad, och efter ett halvår med så berömvärt uppförande hade han lyckats övertala den enda kvinnliga vakten på skiftet att låna honom en handskärm. Han var alldeles säker på att det inte skulle ha gått om inte vakten hade varit övertygad om att han var en idiot, som inte klarade av något annat än att räkna dagarna och leta efter snuskiga bilder på kvinnor som han hade känt eller fantiserat om.” Utdrag från: Meyer, Marissa. ”Scarlet.” Mix Förlag, 2013-05-16. iBooks.

Precis som Cinder så är Scarlet riktigt underhållande och bra återberättande av klassiska sagor – fairytale retelling/ science fiction/ spänning och humor. Liksom i Cinder så har författaren skickligt använt sig av klassiska sagor att bygga vidare på till otroliga historier. Tjejerna är dessutom starka och självständiga. Jag längtar redan efter nästa del.

Recensionsex från MIX förlag. TACK!

OM BOKEN

I den andra delen av Månkrönikan möter vi åter Cinder där vi lämnade henne i första delen: i fängelset. Hennes enda mål är att rymma – men hon vet att hon kommer att bli högvilt om hon lyckas.

På andra sidan jorden söker Scarlet Benoits efter sin försvunna mormor. Det visar sig att mormor har många hemligheter, och att hon länge svävat i livsfara.

Så möter Scarlet Wolf, en streetsmart slagskämpe. Han tycks sitta på viktiga upplysningar om mormor, men vågar Scarlet verkligen lita på honom? När Scarlet och Wolf lär känna Cinder, som är på flykt, slår de tre sig samman och gör allt för att hålla sig gömda för den onda måndrottningen …

I Cinder fick vi möta Askungen som en superkompetent mekanikercyborg i ett framtida Nya Beijing. Cinder dyker upp även i denna bok, men här är det istället Rödluvan – en tuff fransk tjej med pistolen innanför bältet – som är huvudkaraktär. Och ja, det finns även en stor, stygg varg …

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 8 september, 2013 i Uncategorized

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: