RSS

Den femte vågen

12 Aug

Jag har haft en härlig helg som blev en perfekt avslutning på min semester. 🙂 Mina två yngsta barn for till sin pappa i fredags och det kändes rätt så tomt här, då föreslog min syster på lördagen att jag skulle komma till dom. De har just flyttat och bor nu i en fin villa nära havet, så jag packade ner det viktigaste – iPad, badkläder och BOKEN! – och for dit. Lite oväntat blev det så att jag stannade över natten också, och vi hade det så härligt. Som en bonus så fick jag en hel del härlig lästid! och då satt jag som uppslukad av Den femte vågen.

byske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cassie har haft ovanligt ”tur” och överlevt de första fyra vågorna i den utomjordiska attacken, hon förlorade inte hela sin familj i pesten som fåglarna kom med. Cassies lillebror Sammie och hennes pappa överlever också. De flyr staden till ett flyktingläger, men det visar sig att samla sig i grupp är det sämsta val man kan göra när fjärde vågen kommer. Sammie blir tagen till en militär bas tillsammans med alla andra barn som fanns i lägret med löftet om att Cassie och deras pappa ska få komma efter. Men Cassie får grymt erfara att militärerna inte alls var där för att rädda dom, och efter att ha sett alla vuxna i lägret – inklusive hennes pappa – flyr Cassie för sitt live med en enda tanke: att hålla sitt löfte till Sammie och komma till han.

Men när man inte kan lita på någon, är det människa eller en av De andra? och De andra har Drönare som svävar fram och ser allt blir livet en kamp och ensamheten skrämmande och tung. Det är spännande, action och romantik, och det är bra skrivet med nervpirrande vändningar som får mig att läsa långsammare ju närmare slutet jag kommer. Va? långsammare? ja, fast jag egentligen vill hetsläsa så tvingar jag mig själv att sakta ner lästempot, jag ville veta hur det skulle gå men samtidigt ville jag inte att det skulle ta slut  för fort! Utomjordingarnas invasion och människornas reaktioner på den är trovärdigt beskrivna, och det är skrämmande! När det beskrivs hur grymt några behandlas sitter jag och undrar om det verkligen är människor som gör så, eller är det de andra?

Boken berättas inte enbart ur Cassies synvinkel, men jag vill inte berätta alltför mycket om vilka mer som för berättelsen framåt, ni vill inte ha några spoilers 😉 Något jag gillar med boken är att det känns mer… hmm… realistiskt.. så här: post apokalyptiska böcker med en ung tjej som själv kämpar sig fram finns det flera av. Och ja, Cassie kämpar sig också fram, men hon är uppgiven, nedtryckt, inser att de som har överlevt den tredje vågen är de som haft otur, hon vill ge upp, det är dystert och mörkt för hon och krasst konstaterar hon att människorna var naiva när moderskeppet först visade sig.

Glöm alla flygande tefat och små, gröna män och mekaniska jättespindlar med dödstrålekanoner.

Glöm episka slag med tanks och stridsflygplan och den illa tilltygade men rakryggade och okuvliga mänsklighetens seger över de glosögda monstren. Det är lika långt från sanningen som deras döende planet är från vår levande.

Sanningen är denna: I samma stund som de hittade oss var det kört.

Slutet är… hmm, lagom? det lämnar mig inte rastlöst irriterad mitt i en cliffhanger, men samtidigt spännande nog för att jag skulle kasta mig ut på google och ”snälla snälla säg att det var första boken i en trioligi det får inte sluta nu”

Gillade du The Host, Hungerspelen och  Across the Universe så kommer du att älska Den femte vågen!  Jag för min del kommer att kasta mig över nästa del och inte vänta på den svenska översättningen, jag vill ha mer! nu!  (å andra sidan kom svenska översättningen på den här väldigt fort) Och jag är förväntansfull på filmatiseringen. Filmatiseringen? nej jag vet, jag har inte läst något om den, men jag skulle bli förvånad om den inte blir film, så bra är den.

20130805-170920.jpg

Recensionsex från mellan raderna/Rabén och Sjögren – Tack!

Betyg: 10/10!

 
1 kommentar

Publicerat av på 12 augusti, 2013 i Uncategorized

 

Etiketter: , , , ,

Ett svar till “Den femte vågen

  1. Carro

    13 augusti, 2013 at 11:04 f m

    Jag ska också hugga tag i den där snart! 🙂

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: