RSS

Storjöodjuret

06 Maj

Idag var den första dagen då det riktigt kändes att ”nu är det vår!” Jag skulle jobba, men min brukare var borta idag, så därför fick jag ha tillgänglig tid. Dumt att bara sitta och ha tråkigt, så jag tog med mig boken jag just hade börjat på under helgen – Storsjöodjuret av Jonas Moström – och min iPad. Den senare var onödigt att jag tog med, jag tog aldrig upp den ur väskan. Däremot Storsjöodjuret… satte mig ute i solen och njöt av värmen, trots att det blåste så var det skönt ute, vad fort det vänder, bara före helgen var vindarna riktigt kalla och jag använde vinterjackan när jag var ute. Idag åkte först tjocktröjan av, sedan jackan, och slutligen satt jag och önskade att jag hade haft kjol på mig. Vad jag försöker komma fram till är att det var en härlig vårdag (som jag/vi fick lite försmak av igår då det blev fint på eftermiddagen, på tiden! vi brukar kunna ha utekalas ute när sonen fyller år), och det var helt underbart att sitta ute i solen och läsa. Passande att sitta och bli varm och svettig av solen då boken utspelar sig under sommaren och det är varmt svettigt i boken med. 🙂 Precis lagom till att det var dags att logga ut och åka hemåt så hade jag läst ut Storsjöodjuret.

storsjöodjuret2

Så, i stort sett på en dag läste jag ut Storsjöodjuret (hade bara börjat med inledningen före), och det var högt tempo, oväntade och väntade händelser men ett aningens frustrerande slut, jag vill ha tag på nästa del snarast så jag hoppas att Jonas Moström sitter och skriver flitigt nu.

Jag kommer ihåg mitt första möte med Johan Axberg och Erik Jensen, då lyssnade jag på första boken Dödens pendel för den följde med PC för alla. Sedan dess har det hänt mycket för Johan och Erik och de andra och det känns nästan som att jag känner dom nu när vi är framme vid den åttonde boken i serien. För mig är det verkligen en perfekt mix av deckare och relationer, det är spännande på två plan, jag blir frustrerad över farmor Rosines hemlighetsfullhet och irriterad på Erik och Sara (mest på Sara faktiskt).  Med Storsjöodjuret har Jonas Moström lyckats! och särskilt när Johans farmor Rosine är inblandad, och det på sätt Johan aldrig hade kunnat tänka sig. I övrigt är ämnet väldigt aktuellt med Jamtlands Drabanter och främlingsfientlighet. Det flyter bra och är lättläst och trevlig läsning, jag gillar den mycket, men så är jag lite fast för personerna i sig också 🙂 och att jag lite känner mig hemma i miljöerna, inte riktigt hemmatrakter för mig men mer hemma än tex Gotland eller Marstrand som jag aldrig har sett annat än på bilder. Östersund och Sundsvall har jag åkt igenom och även besökt kort så känner mig lite mer orienterad och hemma i miljöerna.

Storsjöodjuret var ett recensionsexemplar från Lind & Co – tack! 😀

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus  med flera, eller besök ditt bibliotek 🙂

Jag brukar inte sätta betyg, ska hitta på en bra skala, har börjat sakna betyg själv, så kommer att ge ett betyg nu, och det landar på…

8/10

storsjöodjuret1

Om boken inklistrat från bokinformationen:

Sommaren efter att tre ungdomar påstår sig ha sett storsjöodjuret under Frösöbron ökar antalet observationer av odjuret lavinartat. Massmedias intresse är stort och Östersunds kommun bestämmer sig för att bygga ett odjurscenter i samarbete med sin tyska vänkommun och en affärsman vid namn Max Müller. Det leder till kraftiga motsättningar med en hemlig grupp som kallar sig Jamtlands Drabanter, som ser som sin främsta uppgift att motarbeta utförsäljningen av bygden och den invandring som riskerar ta jobb och mark från lokalbefolkningen.

I Sundsvall behandlar läkaren Erik Jensen en kvinna som ramlat i vattnet efter en kväll på kasinot. När han får ett anonymt sms som säger att kvinnans fall inte var en olycka kontaktar han sin vän, kriminalkommissarien Johan Axberg, och börjar även själv att snoka i fallet.

Johan, som just påbörjat sin pappaledighet, överlåter ärendet till sina kollegor och bestämmer sig för att fortsätta njuta av sommaren med sin son. Men när en kollega vid Östersundspolisen ringer och berättar att Johans farmor hittats brutalt nedslagen i sin lägenhet, tar han med sig sin son och reser dit. Polisens teori är att hans farmor blivit rånad av en öststatsliga, men Johan gör en rad upptäckter som pekar på att hon är inblandad i något han aldrig hade kunnat drömma om.

Storsjöodjuret är Jonas Moströms åttonde bok i den framgångsrika serien om läkaren Erik Jensen och kriminalkommissarien Johan Axberg och de övriga karaktärerna vi fått lära känna genom böckerna.

JONAS MOSTRÖM är författare och läkare. Han debuterade 2004 med thrillern Dödens pendel. Uppföljaren Svart cirkel kom år 2006 och blev hans genombrott med över 50 000 sålda exemplar. Sedan dess har Moström även nått framgångar med böckerna Rymd utan stjärnorMirakelmannenEvig eld och Stryparen.

Andra som har läst:

Lottens bokblogg:  Omdöme: Lättläst deckare i Jämtlandsmiljö med främlingsfientlighet i fokus.
Betyg: 3+

 
1 kommentar

Publicerat av på 6 maj, 2013 i Uncategorized

 

Etiketter: , ,

Ett svar till “Storjöodjuret

  1. Lottens Bokblogg

    7 maj, 2013 at 5:31 e m

    Blev precis som du irriterad på Sara, och gillade att det handlade om Rosine:-)
    Läste ut den på två dagar, eller snarare två kvällar efter jobbet.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: