RSS

Månkrönikan – Cinder

03 Maj

Av en slump så plockade jag åt mig Cinder på biblioteket, det var ingen bok jag hade planerat, vet att jag har stått och funderat på den tidigare – vad var det att fundera på? Jisses! 😉 Varför läste jag den inte tidigare? Jag älskade den  -jo, men antagligen för väntan inte ska bli så lång 😉 innan nästa del i Månkrönikan – Scarlet.  Cinder är första delen av Månkrönikan – the Lunar chronicles  – av  Marissa Meyer. Vad jag kan läsa på Goodreads så är det planerat fyra delar av Månkrönikan, och det finns två mellanböcker (de måste jag ha tag på) 0,5 Glithces och 1,5 The Queens Army. Marissa började sitt författande med att skriva fanfiction, och hon har övat bra märker jag. För Cinder är en otroligt bra bearbetning av Askungen.

Ursäkta låååångt stycke här nedan, vet inte vad som tog åt WordPress, det går inte att få in mellanrum mellan styckena, har redigerat flera gånger nu och ger härmed upp)

Så, det var utan förväntningar jag satte mig en afton och började läsa Cinder (även om jag säkert hade den bakhuvudet efter att ha läst om den  i bloggar, kan jag tänka mig:)) och jag försvann snart i tid och rum och upptäckte att jag befann mig i en sjaskig marknad i Nya Beijing,  Kina. Tiden är lite obestämbar, det känns som att miljöer och kläder är historiska, men tekniken är ny, ja det är framtid, men världen har blivit utsatt för många bakslag och stora kriser, bland annat tredje världskriget, toppat med den fruktade pesten. I ett litet skjul sitter Cinder och lossar på sin fot

Skruven i Cinders fotled hade rostat och krysset var inte mer än ett ojämnt hål. i väntan på att Iko ska komma tillbaka med en fot som passar bättre. Och så sparkar det igång: prins Kai  kommer till Cinders stånd för att få hjälp att laga sin android, Cinder försöker desperat dölja sin lossade fot och annat som avslöjar att hon är Cyborg – det är  fult och underklass att vara cyborg av vilket slag som helst. Så pass illa är det att cyborgs inte har samma rättigheter som andra, (oavsett hur stor del cyborg de är, vilket innebär att människor med bla. pacemaker torde räknas som cyborg och andra klassens medborgare i detta dystopiska samhälle) och Cinders styvmor/förvaltare tar så klart alla chanser att påpeka det och utnyttja Cinder så mycket hon kan.

Men det är inte bara hotet från en värld förstörd av krig och plågad av pesten som hotar, måndrottningen är på väg till jorden för att uppmana prins Kai att gifta sig med hon, annars…. månbor – lunarer, har efter månens påverkan i generationer utvecklat krafter som gör att de kan påverka människor att se vad lunarerna vill och göra som lunarerna vill, så det är med rätta som alla blir mycket rädda när de får veta att måndrottningen tänker komma till jorden.

Var var jag? jo, jag satte mig en afton och började läsa Cinder, sedan blev det tyvärr natt och jag var tvungen att gå och sova (jobba går tyvärr inte så bra när jag inte har sovit och jag misstänker att det inte är ok att sjukskriva sig för att jag läser en bra bok som är svår att släppa), jag hade tänkt läsa på morgonen men insåg att det var bättre att spara  – den som spar den har – så snabbt hem efter jobbet, snabbt laga mat, och sen… lääääsaaaa…. japp, snabbläsning igen 🙂 Vad underbart att hitta en bok som är svår att lägga bort 🙂 det brukar vara en nackdel att jag kan räkna ut plotten, men det störde mig inte alls i Cinder. Det enda jag surade över lite var slutet, hur kan hon?! och sedan när jag läste att nästa bok är Scarlet -rödluvan – men när jag läste mer noga inser jag att det fortfarande kommer att kretsa kring Cinder – puh

!

När jag kollar omdömen på Goodreads så inser jag att man antingen älskar eller hatar Cinder. och ja, hade jag varit på fel humör, kritisk och sur och letat brister och detaljer som inte stämmer så… men det gjorde jag inte, jag tycker allt var helt underbart, mixen med saga, framtid, mystik, kärlek, spänning, okuvliga Cinder, aningarna om hur det ändå hängde ihop, jag gillade det. Nu längtar jag efter nästa del, men får under tiden leta efter mellanromanerna, också har jag blivit sugen på att läsa Alice in Zoombieland.

F

ler som har läst och tyckt om Cinder:

Chitozo-Cookie som sammanfattar sin recension med:

Riktigt bra och söt bok som jag verkligen tipsar er om att läsa. Något förutsägbar men de gör inget, karaktärerna och miljön kompenserar!Kan verkligen inte hålla mig, vill ha tvåan NU!

Lottens bokblogg Cinder är en mycket spännande ungdomsbok, den har alla ingredienser som man kan begära, vilket gör det till en riktig bladvändare. Jag är helt fascinerad över hur författaren mycket skickligt använder sig av grundhistorien från Askungen men samtidigt lyckas göra det till en egen berättelse. Det är en saga, det är fantasy och det är spänning. Marissa Meyer har också transformerat Askungen från en tjej som bara trånar efter prinsen till en egensinnig, viljestark tjej som dessutom är en professionell yrkesutövare. Cinder känns modern, trots att hon är en cyborg. Det gillar jag!

Nilmas bokhylla Det var ingen längre stund jag var skeptisk utan redan efter första kapitlet kände jag att detta kunde bli bra, riktigt bra till och med. Jag kände verkligen med Cinder, som är huvudkaraktären, och tyckte historien var intressant. Prins Kai fastnade jag lite för också, han verkade sympatisk och ville göra allt han kunde för sitt folk.

 Boktycke Kort sagt, Cinder är den bästa fairytale retelling jag har läst och den hamnar även högt upp bland mina dystopifavoriter.

Cinder

Beskrivning:

Askungen – inte sagan som du minns den, men en saga du aldrig glömmer!

Fartfyllt, roligt, spännande! Den romantisk sagan placerad i en hisnande framtid. Cinder – en cyborg med elak styvmor och mystiskt förflutet. Nu står hon i centrum för en intergalaktisk maktkamp.Cinder är 17 år och Nya Beijings bästa mekaniker. Som cyborg har hon inga rättigheter, och hennes styvmor lägger beslag på allt hon tjänar. En dag dyker prins Kai upp vid Cinders marknadsstånd. Den omsvärmade prinsen har ett uppdrag åt henne – och snart är de båda indragna i den onda Måndrottningens intriger. Samtidigt härjar en dödlig pest på Jorden. Cyborger som utses till försökskaniner har ingen chans att överleva … Aldrig förr har sagan varit så aktuell – och inte för barn! Cinder är Marissa Meyers debutroman, och den gick omedelbart upp på New York Times bästsäljarlista.

Finns på Adlibris m.fl eller gör som jag: gå förbi närmsta bibliotek och hoppas på att den finns inne.

Askungen eller Cendrillon (franska, av cendreaska) är hjältinnan i en mycket spridd folksaga om en ung flicka, som behandlas hårt av sin styvmor och sina högfärdiga styvsystrar, och tvingas arbeta som piga för dessa. Hon förvisas till köket, men vinner slutligen genom skönhet och dygd samt vissa inslag av trolldom en kungasons kärlek.

Motivet för sagan återfinns så tidigt som under det första århundradet före Kristus, i en berättelse av greken Strabo. Där heter flickanRhodopis och lever i farao Amasis Egypten. En snarlik saga finns också i en berättelse av kinesen Tuan Cheng-Shih från 800-talet e.Kr. Gemensamt för dem är en märkvärdig sko eller sandal som hamnar hos kungen, faraon eller kejsaren, varpå denne börjar leta efter skons ägare. (Wikipedia)

Another version of the story, Ye Xian, appeared in Miscellaneous Morsels from Youyang by Duan Chengshi around 860. Here, the hardworking and lovely girl befriends a fish, the reincarnation of her mother, who was killed by her stepmother and sister. Ye Xian saves the bones, which are magic, and they help her dress appropriately for the New Year Festival. When she loses her slipper after being recognized by her stepfamily, the king finds her slipper and falls in love with her (eventually rescuing her from her cruel stepmother).(Wikipedia)

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 3 maj, 2013 i Uncategorized

 

Etiketter: , , , , ,

Ett svar till “Månkrönikan – Cinder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: