RSS

Sträckläst Mercurium, då kan ni….

19 Okt

… gissa vad jag tyckte om den?

Fick hem Mercurium av Ann Rosman från Enligt O, en vinst :). Var länge sedan jag sträckläste en bok, men Mercurium tog slut fort, det var så spännande men framför allt gripande att jag så gärna ville veta hur det skulle gå. Mercurium handlar om två mordfall, ett i historisk tid, ett i nutid, som binds ihop. I vanliga fall brukar de historiska bitarna visserligen vara spännande och en viktig del av berättelsen, men inte det som efter boken känns som det fundamentala. Här däremot tyckte jag att den historiska berättelsen var otroligt gripande, spännande och engagerande, och hade jag läst efterordet före hade nog tårarna sprutat rejält!

Adelsdamen Metta Fock lever med sin slötänkte make  – hon får ta stort ansvar för att gården inte ska förfalla och hon har till hans släkts ilska och förtrytelse ordnat förmyndare över maken – och tre barn. De har ett hårt liv, inga fester och flådiga klänningar för Metta inte, hon får slita hårt. Men starka kvinnor väckte (väcker) avundsjuka och ilska, och därför råkar Metta illa ut, när hon senare blir anklagad för giftmord på två av barnen och hennes make. Hon blir som enda kvinna inlåst på Carlstens fästning, vägrad kontakt med omvärlden på alla sätt, får inte papper och penna för att skriva brev – bara det anmärkningsvärt och en underlig omständighet – någon ville inte att hon skulle få säga sitt – adelsmän och kvinnor hade vanligen ofta bättre än vanliga fångar på den tiden. Men Metta börjar i sin desperation brodera en nådeansökan på små bitar av tyg hon fått loss från sina kläder – vilket arbete! vilket desperation! Tänk även på att hon har suttit i ett mörkt, kallt rum i en stenfästning och broderat detta…

Metta gav slutligen upp  – jag vill inte ge för många ”spoilers” men det blev för många motgångar, så efter att ha hållt ut i många många år så ”erkänner” hon slutligen efter löfte att slippa sitta isolerad på Carlstens fästning. (Hon är satt där på bekännelse, tydligen kunde dom döma så, om det inte fanns bevis blev dom inlåsta tills dom behagade erkänna så dom kunde få ett straff…)

Huvudliggaren (år 1895):
”80782 Klagoskrift. H. 0,73. B. 0,478. Af Mätta Charlotta Fock, f. Ridderbielke, dagt. ‘Jönköpings Bastil den 10 Desämber 1805’. Sydd med korsstygn å stramalj, inom glas. Mätta Charlotta Fock, f. Ridderbielke, f. 1765, dömdes år 1810 att mista högra handen, halshuggas och å bål brännas, för det att hon förgiftat sin man, sergeanten Henrik Johan Fock, och två af sina barn. Se Anrep, G.: Svenska adelns Ättar-taflor I, sid. 843, tab. 26. Gm testamentariskt förordnande af friherrinnan S. Adlersparre, f. Leijonhufvud i Stockholm. 28/9 1895.”

Källa: http://www.digitaltmuseum.se/things/klagoskrift/S-NM/NM.0080782

Och ja, mitt betyg blir FEM! för Mercurium (ett gammalt ord för….)

 

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 oktober, 2012 i Uncategorized

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: