RSS

Bokbloggsjerka helgen 11-14 maj, nya favoritförfattare?

12 Maj

Annikas fråga i den här helgens bokbloggsjerka:

Upptäckte du någon ny författare under förra året som du kan berätta lite om?

Jag väljer att lyfta fram tre (fyra) författare, vars böcker jag slukade och var positiva överraksningar för mig:

Himmelsdalen av Marie Hermansson, som jag skrev om HÄR.

De vassa tändernas skog och de efterföljande två på engelska av Carrie Ryan som jag skrev om HÄR

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren som jag skrev om HÄR 

 1. Marie Hermansson  som har skrivit 10 böcker (?) varvar Himmelsdalen var den första- och hittills enda boken av Marie som jag har läst.  Marie Hermanson är född 1956. Hon växte upp i Sävedalen, strax öster om Göteborg, tillsammans med sina tre syskon och föräldrarna som var lärare. Hon gick på Journalisthögskolan i Göteborg och studerade sociologi och litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Efter avslutad journalistutbildning arbetade hon som dagspressjournalist på olika tidningar. 1986 debuterade hon på Albert Bonniers förlag med Det finns ett hål i verkligheten, en samling berättelser inspirerade av sagor och myter. Den Augustnominerade romanen Värddjuret (1995) blev hennes genombrott och med Musselstranden (1998) nådde hon en stor läsekrets. Hennes böcker har sålts till tjugo länder. Marie Hermanson bor i Göteborg med sin man.
 2. Carrie Ryan författare till The Forest of Hands and Teeth serien. (de vassa tändernas skog) och hon har dessutom skrivit ett antal noveller, alla YA och spänning. Carrie har studerat juridik, men skriver nu på heltid. Hon bor i North Carolina med sin make  som även han är advokat/författare och och några djur. När Carrie bestämde sig för att satsa på att skriva försökte hon sig först på chic lit, men insåg snart att marknaden där var mättat – det tackar jag för! 😉  – och hon kom dessutom på att hon hellre ville skriva YA böcker. Efter ett par mindre lyckade försök, började hon skriva om zombies. Men eftersom det finns så många filmer och böcker om zombie apokalypsen ville Carrie veta vad som hände långt senare – generationer senare. Efter succén med De vassa tändernas skog, hoppas vi att Carrie kommer ut med fler böcker.
 3. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren:
 • Sara Bergmark Elfgren, född 1980, är manusförfattare och har arbetat med både film och teve.
 • Mats Strandberg, född 1976, är frilansjournalist och populär krönikör i Aftonbladet. Han debuterade 2006 med Jaktsäsong. Året därpå släpptesBekantas bekanta som belönades med Silverpocket. Hans tredje roman,Halva liv, har fått strålande recensioner.

Tillsammans har dom skrivit Cirkeln och Eld, första och andra delen i Engelsforstrilogin.

Cirkeln har blivit en stor succé bland både kritiker och läsare. Boken gick som första ungdomsbok någonsin in på Dagens Nyheters kritikerlista.
”Jag blev fullständigt fucking knockad.”, Jonas Thente, DN

Cirkeln nominerades till Augustpriset med motiveringen: ”Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser.”

Engelsforstrilogin är såld till ett tjugotal länder.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 12 maj, 2012 i bokbloggsjerka, Uncategorized

 

Etiketter: , ,

Ett svar till “Bokbloggsjerka helgen 11-14 maj, nya favoritförfattare?

 1. Monika

  13 maj, 2012 at 6:28 f m

  Jag har inte läst något, än, av Marie Hermanson, men hennes Himmelsdalen köpte jag för bara några veckor sedan 🙂 Och Cirkeln, den var verkligen bra.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: