RSS

Där ingen har gått – recension

05 Maj

Nu har jag läst ut Där ingen har gått av Melanie McGrath. Läs gärna mina tidigare inlägg om boken här och här  där jag har lagt in lite om handlingen, och i andra inlägget, lite reflektioner mitt i läsandet. Där ingen har gått är en lyckad debut av Melanie McGrath, isande spänning skulle man kunna säga. Där ingen har gått utspelar sig i Arktis, huvudpersonen Edie är halvinuit, som vad man får förstå även tidigare har ”lagt sig i” och urforskat tidigare händelser. Bland inuiterna är det inte populärt att lägga sig i, och de vill helst lösa sina konflikter och brott själv, en mördare ska inte hamna i fängelse, han ska tas ut på Arktis is och när ha minst anar det kastas ner för ett stup. Så, det är inte populärt det Edie gör.

Man märker attt Melanie McGrath kan mycket om Arktis och är insatt i inuiternas livsstil, men, trots alla fakta, inutiska ord och begrepp så känner jag mig ändå inte överväldigad och påtvingad en förkläd faktabok. Där ingen har gått är första delen i en tänkt serie om Edie Kiglatuk och jag ser fram emot fortsättningen.

Fler som recenserat Där ingen har gått:

Bokparet som bland annat tar upp inblicken man får i kulturkrockarna mellan inuiter och vita- qalunaat – , och hur Melanie McGrath i skildringen av Arktis både lyfter fram skönheten och dom stora farorna med att leva där. I samband med det kommer jag på att lägga till att man får även veta att inuiterna ser hur isbergen minskar och är oroade för att kända miljöer i detta islandskap kommer att försvinna.

Nilmas bokhylla som kommenterar att Edie är aggressiv mot alla,  det jag kommer på i samband till det är att man i berättelsen förstår att det är ett riktigt hårt liv dom lever i Arktis, alkoholism är vanligt, så även diabetes – Edie dricker hela tiden te – för att hålla värmen – med massor av socker i, mindre än 6 skedar socker tycker Edie är för lite sött. Nilmas bokhylla tar även upp maten dom äter och som nämns ofta, tex.  jäst valrosstarm  och jo, jag kan hålla med om att det låter lite äckligt.

Titel: Där ingen har gått
Författare: Melanie McGrath
Utgivningsår: 2012
Förlag: Wahlström & Widstrand
Finns hos: Adlibris &  Bokus m fl.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 5 maj, 2012 i ☆☆☆☆, deckare

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: