RSS

Paket fr Bonniers – Där ingen har gått

01 Maj

Fick ett mail från Bonniers – Wahlström & Widstrand – med erbjudande att läsa boken Där ingen har gått. Tackade ja, låter som en spännande debut, och fick paketet i lådan igår. Alltid kul med bokpaket! På kvällen hann jag  börja läsa i den lite framför eldtunnan i väntan på bra grillglöd, var skönt att sitta och värma sig framför brasan, var ganska kyligt på kvällen igår. I boken däremot tycker dom -25° är:

image

För boken utspelar sig i Arktis och huvudpersoner Edie är halvinuit. Jag är på sidan 60 nu, och fascineras av inblickarna man får av livet i Arktis. Författaren har tidigare skrivit facklitterära böcker om livet och miljön där.

image

Ingenting försvinner på tundran

Edie Kiglatuk är kvinna, halvinuit, isbjörnsjägare, vildmarksguide, kompromisslös, orädd och motarbetad. Ständigt motarbetad. Då ett skott smäller av i den iskalla arktiska ödemarken tas det för ett vådaskott och att en man dör ses som en tragisk jaktolycka. Ingen lyssnar på Edie och hennes misstankar om att något inte stämmer. Ingen utom Derek Palliser, en ytterst laglydig och plikttrogen polis som är satt att bevaka det gigantiska område som utgör Kanadas del av Arktis. När sedan Edies älskade styvson Joe hittas död i sin säng är det enda som får henne att överleva viljan att få veta vad som egentligen hände. Detta är upptakten till en jakt över de istäckta vidderna – en jakt efter sanningen.

I Melanie McGraths genomisade thriller är biljakterna utbytta mot snöskotrar och hundspann och man tuggar valrosskött istället för att äta pizza. En varm morgon betyder -20 grader, fyra månader om året är det becksvart och den natur Edie lärt sig att tämja är obönhörlig. Men som halvinuit är hon den bästa guiden i den milsvida och ofruktbara miljön. Edie Kiglatuk är en komplex hjältinna som kämpar mot krafter som hotar inte bara ursprungsbefolkningens traditioner utan också hennes liv. Med en väl underbyggd research och en litterär nivå som leder tankarna till Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg är detta en bok som stannar kvar hos läsaren länge.

”Detta är en roman där kylan verkar läcka från sidorna, med en spännande intrig och episka beskrivningarna av det vidsträckta, vita landskapet. För alla som söker något annat efter det sensationella våldet hos Stieg Larsson, borde denna fängslande berättelse […] stå högt på listan.”

The Telegraph

Dessutom: Nu har jag fått WordPress-appen att fungera igen, så jag hoppas kunna publicera mer inlägg igen nu.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 1 maj, 2012 i Uncategorized

 

Etiketter: ,

Ett svar till “Paket fr Bonniers – Där ingen har gått

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: