RSS

En osynlig – det knyts ihop till slut…

15 Mar

Nu har jag läste Pontus Ljunghills bok En osynlig. En osynlig utspelar sig huvudsakligen under 1928-1929 när åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad på Djurgårdsvarvet. Kommisarien John Stierna blir tilldelad fallet som har röt stor uppståndelse. Stierna lovar Ingrids mor att han ska ta fast mördaren och han gör verkligen sitt bästa men mördaren är slug och har effektivt lyckats hålla sig osynlig, de få ledtrådar poliserna hittar lyckas inte föra dom närmare mördaren. Den svåra utredningen tär på Stierna och får konsekvenser för han även privat och man märker att han mår dåligt av svårigheterna att hålla löftet till Ingrids mor. Så, i parallella avsnitt får man återigen träffa Stierna, nu i Visby 1953, dit han har rest efter sin pension. Eftersom preskriptionstiden går ut om några få dagar, är fallet med Ingrid något han tänker mycket på, och en journalist söker upp han för att prata om fallet och skriva en artikel om den.

En osynlig har bitvis ett lite långsamt tempo, men det passar ändå bra med tanke på att boken är skriven så att den skulle kunna vara från 50-talet. Den riktiga upplösningen drar ut på sig till nästan sista meningen, jag blir lite frustrerad när sista sidan närmar sig och många trådar fortfarande hänger lösa – man vill att trådarna ska knytas ihop och mysteriet lösas när man läser en deckare – men som sagt, Pontus drar ut på spänningen och ger oss inte svaret förrän på sista sidan, även i sista stund för Stierna…

Efter en spännande start, blev det lite segt i mitten av boken, men sökandet efter lösningen fick mig att ivrigt läsa vidare ändå. Utan att ge någon spoiler så gillade jag slutet men väntan på det kunde ha kortats ner lite.  Nu sitter jag och grubblar på: vad är En osynlig värd för betyg? Jag är splittrad, intrigen och person- tids-  och miljö-teckningarna – jag tror att för dom som är mer bekanta med Stockholm kan dessa höja intrycket av boken ytterligare, med beskrivningarna av Stockholm innan trähusen i Klarakvarteren revs osv. jag däremot är inte så bekant med Stockholm, har endast varit där två gånger –  var bra, men det drar ner på det lite att vägen till slutet kändes lite för lång. Det gör att jag tvekar mellan 3 och 4.

En osynlig har jag fått från förlaget Wahlström & Widstrand vilket jag tackar för. 🙂

Spänning i tjugotalets Stockholm

Stockholm 1928. Åttaåriga Ingrid Bengtsson hittas mördad ute på det nedlagda Djurgårdsvarvet. Mordet väcker stor uppståndelse och pressen rapporterar dagligen om utredningen. Den unge och lovande kommissarie John Stierna får fallet på sitt bord – det blir en jakt på en mördare som nästan inte lämnat några spår efter sig och där Stierna själv får betala ett högt personligt pris.

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna och summerar sin karriär efter att just ha gått i pension. Mordet på den lilla flickan är för alltid inbränt i hans medvetande och när en journalist söker upp honom för att göra en artikel om fallet och vad som egentligen hände den där hösten 1928, rullas allt upp igen.

En osynlig är både en spänningsroman och en stämningsfull Stockholmsskildring. Den handlar om hur ett fall kan bli personligt, äta sig in och inte släppa taget. Men det handlar också om en stad som såg väldigt annorlunda ut för bara ett halvt sekel sedan, innan Klarakvarteren revs och Sergels torg byggdes.

En osynlig är första boken i en serie spänningsromaner som utspelar sig i Stockholm under första delen av 1900-talet.

En osynlig finns att köpa hos Adlibris och Bokus , och troligen i ett bibliotek nära dig;), finns även som cd-bok och mp3.  Andra som har bloggat om En osynlig är bla:  Bokbrus, SVD, Breakfastbookclub.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 mars, 2012 i deckare, Svensk litteratur

 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: