RSS

Himmelstal – allt annat än ett paradis

21 Sep

Nu har jag just läst ut Himmelsdaglen av Marie Hermansson. Faktiskt en helt ny författare för mig, har hört talas om hon så klart, men det är första boken av Marie Hermansson som jag läser. Blev nyfiken på den när jag läste om den. Det är helt klart en fascinerande historia, den griper tag i mig o jag läser med spänning vidare. Har hela tiden en smått igenkännande känsla när jag läser boken, och kommer till slut på att jag tycker att den påminner om Dennis Lehanes Patient 67 i känslan. Precis som Patient 67 känner man sig vilse tillsammans med huvudpersonen Daniel, oron ligger och gnager: det här är inte bra, hur ska han komma i säkerhet igen!?

Boken var lättläst, trots att det var många karaktärer att hålla reda på och en aningens komplicerad handling, komplicerad kanske inte är rätt ord, man dras in i virvlarna, så att säga…

Första raden:

När Daniel fick brevet trodde han först att det kom från Helvetet.

Dalen mellan bergen i Schweiz är ett paradis på jorden. Eller åtminstone ett paradis för människor med vissa psykiska åkommor, som behöver vila upp sig i lugn miljö med hög luft, god mat och professionell omvårdnad. Så ser det i alla fall ut.

Men varför är det då så förtvivlat svårt att ta sig därifrån? Och vad har alla patienter gjort för att ta sig dit?

Svenske Daniel kommer till Himmelsdalen för att besöka sin tvillingbror Max, som han haft sporadisk kontakt med. Max vill be honom om en tjänst: att byta plats med honom så att han hinner ordna upp lite privata affärer. På grund av en skuld har hans flickvän blivit misshandlad av ett gäng skrupelfria kriminella. Bara några dagar, så han kan betala skulden och rädda flickvännen. Snälla? Daniel ger med sig, och Max ger sig av.

Men kommer inte tillbaka. Daniel förstår att Max är mycket mer manipulativ och farlig än han någonsin har trott. Och det värsta är: så är alla andra i Himmelsdalen också. Den öppna friska dalen är ett fängelse för riktigt sjuka människor, farliga både för sig själva och omvärlden. Och personalen kan han naturligtvis inte övertyga om att han inte är han utan att han är sin bror.

Marie Hermansons nya berättelse är en spännande, mångbottnad berättelse, med thrillerns snabba oväntade vändningar, och den samhällskritiska romanens tankeväckande tilltal. Den kan påminna om sextiotalets vassa prosakonst, om PC Jersilds tidiga romaner.

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på 21 september, 2011 i ☆☆☆☆, deckare, Läst, Svensk litteratur

 

Ett svar till “Himmelstal – allt annat än ett paradis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: