RSS

Psalm 21

24 Maj

Hade lånat hem Psalm 21 från biblioteket igår och… njaee.. hur kan den ha fått så bra recensioner? Skådespelarnas insatser känns krystade, de övertygar inte i sina roller, effekterna är inriktade på att tvärchocka, och upprepande. Själva storyn har luckor och nej, vi stängde av och gick och la oss.

<object style=”height: 390px; width: 640px”><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/9WM83PcGTcs?version=3″><param name=”allowFullScreen” value=”true”><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></object>

Lite av vad DN skrev om den:

Regissören Fredrik Hiller har sagt i en intervju att han velat berätta en historia i skärningspunkten mellan två religiösa urkunder, å ena sidan den försonande psalmen ”Härlig är jorden” som hade nummer 21 i den gamla psalmboken före 1937 och å andra sidan Psaltarens psalm 21 som har en helt annan, betydligt mer hämndlysten och gammaltestamentlig prägel. (Du skall låta dem känna det såsom i en glödande ugn,/när du låter se ditt ansikte./Herren skall fördärva dem i sin vrede;/eld skall förtära dem./Deras livsfrukt skall du utrota från jorden/och deras avkomma från männi­skors barn … och så vidare).

Det är en klumpig men ruskig historia om skam, skuld, osaliga andar och brutala övergrepp i det förflutna som rullas upp där uppe i norr, tematiskt och visuellt belägen någonstans i gränslandet mellan Ingmar Bergmans spökhistorier och klassiska skräckisar med religiös tematik, som kanske ”Omen”.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 maj, 2011 i Spänning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: