RSS

Hungerspelen – Fatta eld, hemskt som SAW!

21 Maj

Läste ut andra delen av hungerspelen  – fatta eld – i morse. Som första delen var det andlöst spännande och riktigt otäckt, satt som på nålar när jag läste.

I en framtida värld är landet (USA) uppdelat i huvudstaden och distrikt 1-12, distrikt 13 sägs vara utplånat efter ett uppror för många år sedan. Alla distrikt har sin specialitet, fiske, kolgruvor, elektronik, och folket i alla distrikten är förtrycka av de ledande i huvudstaden, främst den onde president Snow. Folket i huvudstaden lever gott, och har konstiga modenycker att roa sig med eftersom de överlag verkar sysslolösa och uttråkade. Men en gång om året utspelar sig Hungerspelen, till nöje för huvudstaden, till skräck för folket i distrikten (utom möjligen distrikt 1-4 med karriäristerna) Hungerspelen är ett straff för ett tidigare stort uppror som ledde till att landet delades upp i distrikten, där folket inte har möjlighet att kommunicera med folk i de övriga distrikten, vanligt folk har inte telefoner och nyhetssändningarna styrs av de ledande.

Hungerspelen som det hela cirkulerar kring då går ut på att 2 ungdomar från varje distrikt väljs ut genom lottning. De förs sedan till huvudstaden, stylas, och får framträda i tv (och alla sändningar som har med hungerspelen är obligatoriska för folket i distrikten) och släpps sedan ut i årets arena för hungerspelen. Arenan ser olika ut varje år. Sedan är målet att endast en överlever, förutom att de deltagande ska mörda varandra, lägger spelledningen till grymma fällor, särskilt om det är för lugnt på arenan, det får ju inte bli tråkigt för tittarna från huvudstaden. Kattniss, som är huvudpersonen, kanske dags att introducera hon, deltog i förra årets hungerspel, då hon tog sin lillasysters plats. Hon vann, men gjorde samtidigt president Snow arg på hon och hon fruktar hans hämnd. Detta året är det dessutom kvartalskuvning – då folket riktigt ska påminnas om att de straffas för upproret så det inte sker igen. Men ett uppror är på väg, och oväntade, grymma saker sker…

Hungerspelen är en bok som man sträckläser, slutet kan inte komma fort nog, och när det kommer, så inser jag desperat att jag inte vill vänta på nästa del – bibliotekets exemplar är utlånat – eftersom slutet var en riktig cliffhanger, jag bara måste veta vad som händer med Kattniss och hennes vänner. Det kan vara så att jag blir tvungen att leta reda på den som e-bok 🙂

Trots att det är en otäck bok, med deltagare som tvingas mörda varandra och grymma fällor – ja storyn liknar mycket filmerna Saw, som jag tycker är alldeles för otäcka, trots det, tycker jag att böckerna är bra!

 • Titel: Fatta eld
 • Originaltitel: Catching Fire
 • Antal sidor: 318
 • Källa: biblioteket
 • Betyg: ☆☆☆☆
 
3 kommentarer

Publicerat av på 21 maj, 2011 i ☆☆☆☆, Läst, Spänning

 

Etiketter: , ,

3 svar till “Hungerspelen – Fatta eld, hemskt som SAW!

 1. Ella

  21 maj, 2011 at 8:16 e m

  Oh ja, den blir film! borde komma i höst?

   
 2. Bokälskaren

  17 maj, 2012 at 12:53 f m

  Har alla böckerna synd för dig att du inte kan köpa hahaha

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: